Jest wiele produktów podnoszących masę naszego ciała. Niektóre z nich działają na wzrost masy mięśniowej, inne podnoszą jedynie ilość tłuszczu w naszym ciele. Tego byśmy sobie nie życzyli.
Co jeść na masę ?
Oto kilka ważnych porad, aby nasze mięśnie rosły szybko i skutecznie.
Przede wszystkim warto odżywiać się zdrowo. Utrzymywanie takiej diety wpłynie pozytywnie na wzrost masy, bez wzrostu wystąpienia choroby serca czy nadwagi.
Jeśli trenujemy, ważne aby nasz posiłek łączył węglowodany proste i białka. Istotnym czynnikiem jest czas spożywania posiłku, powinno to być zawsze maksymalnie godzinę po treningu. Białka możemy dostarczać dowolne praktycznie ilości. W końcu naszym celem jest wzrost masy mięśniowej!
Jakie składniki zdrowej diety pomogą naszym mięśniom?
Pierwszym najbardziej znanym od wielu lat są jajka. Ważne, że możemy spokojnie spożywać ich kilka dziennie, bez ryzyka podniesienia cholesterolu. Posiłki po treningu powinny wspomóc nasz organizm również w regeneracji. Stąd ważne są również warzywa i owoce. Produkty zawierające witaminy z grupy B, przyspieszające odnowę zmęczonych mięśni.
Jajka pełne są ryboflawiny, kwasu foliowego, witamin B6, B12 , D i E, cynku, fosforu i żelaza. Dlatego profesjonalni sportowcy spożywają je chętnie i często.
Kurczaka najlepiej przygotować bez dodatku tłuszczu, z porcją ryżu i warzyw, co jest chyba klasyką wszystkich fanów kulturystyki. Warzywa dostarczą brakujących witamin oraz pomogą w trawieniu posiłków.
Co ważne przy budowaniu mięśni wraz z regularnym treningiem pamiętajmy o nawadnianiu organizmu wodą. Możemy zawsze do niej dodać rozpuszczalną witaminę C, która wzmocni odporność naszego organizmu. Witamina C jest najważniejszym z budulców układu odpornościowego. A jeśli zachowamy magiczną barierę chroniącą nas przed zarazkami, nic nie zatrzyma nas w procesie treningu i budowania masy mięśniowej.
Odpowiednio nawodnione organizmy budują mięśnie zdecydowanie szybciej niż te, w którym nie dostarczymy potrzebnej ilości wody.
Tuńczyk zawiera mnóstwo kwasów omega-3, co zdecydowanie zmniejsza urazy mikromięśniowe występujące po każdym intensywnym treningu, potocznie i błędnie nazywane zakwasem.
Kwasy omega-3 pomogą nam uniknąć szeregu chorób, z których najważniejsze to cukrzyca czy choroby serca.
Ważne w naszej diecie jest również czerwone mięso. Najlepsza będzie wołowina. Zawiera ogromną dawkę kreatyny, selenu, żelaza i cynku, które są kluczem do sukcesu w rozbudowie naszych mięśni.
Kreatyna pozwoli nam zwiększyć naszą wytrzymałość i możliwości wysiłkowe. Doda nam mówiąc najprościej sił do trenowania. Co ważne selen zawarty w posiłkach z wołowiną pozwoli nam zmniejszyć ryzyko wystąpienia u mężczyzn raka prostaty.
Kawa, czyli jeden z moich ulubionych napojów, przez lata nazywany był niezdrowym i powodującym zawały serca. Ostatnio spotkałem się z moją dietetyczką, aby ustalić mój własny trening. Ciekawostkę jaką od niej usłyszałem, to fakt, że mogę pić nawet cztery kawy dziennie. Ważne aby jedynie jedna z nich zawierała dodatek mleka. Pozostałe powinny być bez mleka. Zwiększy to o dziesięć procent przemianę materii, pozwoli ćwiczyć intensywniej, gdyż kofeina pobudza do działania.
Migdały zawierają witaminy z grupy E, które są antyoksydantem. Co ważne badania amerykańskich naukowców dowiodły, że spożywanie dużych ilości witaminy E pozwoli nam uniknąć ryzyka choroby Alzheimera na stare lata.
Jogurt buduje korzystną faunę i florę naszego żołądka. Wpływa korzystnie na trawienie, dostarczając jednocześnie wysokie ilości białka do komórek. Najlepszy będzie jogurt naturalny. Najlepiej dokroić do niego owoce i unikać jogurtu już posłodzonego. Kwas linolowy zawarty w tym produkcie pozwala nam na redukcję tkanki tłuszczowej, dlatego tak często promowany jest jako cudowny lek na nadwagę dla kobiet. Nie dajmy się zwieść. Jogurt jest również zdrowy dla mężczyzn.
Oliwa z oliwek, bogata w witaminę E również zabezpieczy nas przed ryzykiem wystąpienia wielu chorób zwiększając możliwość zwalczania oksydantów hamujących rozbudowę naszych mięśni. Stosujmy więc w miarę możliwości oliwę z oliwek zamiast tradycyjnych tłuszczów.